Etkinlik Oturumları

Oturum-1: Kamuda Siber Güvenlik Stratejileri

Son yıllarda Devlet destekli saldırıların özellikle siber casusluk ve siber sabotajlara yöneldiği bu nedenle de başta telekom altyapısı olmak üzere kritik altyapıların ve kamu kurumlarının her zamankinden daha çok siber tehditlerin odağında yer aldığı bilinmektedir. Bu Oturumda Yapay Zeka, Nesnelerin interneti ile 5G ve Ötesi teknolojilere yönelik siber güvenlik stratejileri, eylem planları ve uygulamalar ortak akıl oluşturmak amacıyla tartışılacaktır.

Oturum-2: Dijital Dönüşümde Siber Güvenlik: Yapay Zeka ve Kayıt Zinciri

Dijital dönüşümde IoT, Büyük Veri, Yapay Zekâ ve Kayıt Zinciri gibi teknolojilerdeki hızlı gelişmeler siber güvenliğin kapsamını ve önemini değiştirmeye başlamıştır. Bu nedenlede, akıllı, etkin ve sürdürülebilir siber güvenlik altyapılarının kurulması, entegrasyonu ve otomatik olarak işletilebilmesi hayati önem kazanmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda, ülkemizin önde gelen uzmanları küresel eğilimleri de gözönünde bulundurarak siber güvenliğin insan, süreç ve teknolojik boyutlarını tartışacak ve ortak akıl oluşturulmasına katkı sağlayacaklardır.

Oturum-3: Küreselleşmede Veri Güvenliği

Dijital dönüşüm sürecinde, geleneksel idari yapılar şekil değiştirmekte ve mevcut hukuk kuralları bu yeni etkileşime ayak uydurmaya zorlanmaktadır. Veri güvenliği ise devletler tarafında uluslararası stratejik bir konu olarak ön plana çıkmaktadır. Facebook veri skandalı sonrasında GDPR ve KVKK gibi kişisel verilerin korunmasına yönelik kanunlar kapsamında bazı cezai yaptırımların uygulandığı diğer taraftan ise toplumsal farkındalığın arttığı sosyal medya ortamında güvenlik ayarlarının güncellendiği görülmektedir. Bu Oturumda siber güvenlik hukuku uygulamaları, adli bilişim değerlendirme süreçleri ile Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında yapılacak işlem ve uygulamalar (VERBİS) insan, süre, yaptırım ve teknolojik boyutları ile tartışılacak ve ortak akıl oluşturulacaktır.

EĞİTİMLER

“Geleceği Şekillendiren Yapay Zeka” Eğitimi

Dijitalleşen evrende geleceği şekillendirecek teknolojilerin başında gelen “Yapay Zeka” konusunda 14-16 yaş arasındaki öğrencilerde farkındalık yaratmak ve onları dijitalleşen dünyaya hazırlamak amacıyla 1.5 saatlik bir eğitim planlanmıştır. Söz konusu eğitimde; Yapay zeka nedir, ne değildir, nasıl çalışır, nerelerde kullanılabilir ve yapay zeka ile ilgili ne tür sorunlar ile karşılaşılabilir sorularına açıklık getirecektir. Ayrıca çocukların ilgisini çekecek uygulama örnekleri de eğitim içeriğinde yer almaktadır. Söz konusu eğitim T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden Yapay Zeka Uzmanı Sn. Alican AŞAN tarafından 20 Şubat 2020 tarihinde Türkiye Bilişim Derneği Tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen Siber Güvenlik Zirvesi kapsamında verilecektir.

“Siber Zorbalık” Eğitimi

Dijitalleşen evrende çocuklarımızın siber uzaydan gelebilecek saldırılar ile nasıl mücadele etmesi gerektiğini, kendilerini çevrim içi istismardan ve siber zorbalardan nasıl koruyabileceklerini anlatan 1.5 saatlik bir eğitim planlanmıştır. Söz konusu eğitim TBD Genç Genel Başkanı Sn. Melih AŞICI tarafından 20 Şubat 2020 tarihinde Türkiye Bilişim Derneği Tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen Siber Güvenlik Zirvesi kapsamında verilecektir.

Söz konusu eğitimler için TBD tarafından MEB’den resmi izin alınmaktadır. Toplam 150 kişilik bir grup (Öğrenci + Öğretmen) ABB’den tahsis edilecek otobüsler ile BTK’ya saat 09.30’da götürülecektir. Bakanın katılacağı açılış törenine müteakip eğitimler verilecektir. Eğitim’de yemek ikramı da yer almaktadır. Eğitimin tamamlanmasına müteakip otobüsler ile öğrenciler alındıkları okula bırakılacaktır.